روان درمانی یکی دیگر از مهمترین و اصلیترین شاخههای علم روانشناسی و مشاوره میباشد که به طور کلی با هدف بهبود مشکلات روانی و رفع و درمان بسیاری از اختلالات روانی و ذهنی، عمل میکند.
مراجعه به روان درمان یکی از بهترین راهکارهایی است که همیشه به افراد برای حل مشکلات عاطفی و همچنین بیماریهای روانی پیشنهاد شده است. در این مقاله در وبلاگ فرینش قصد داریم به معرفی کامل و جامع روان درمانی و همچنین اهمیت آن در زندگی بپردازیم.
روان درمانی چیست؟
روان درمانی که با نامهای صحبت درمانی و همچنین درمان روانشناختی شناخته میشود، برای بهبود و کنترل مشکلات روانی و ذهنی افراد فعالیت میکند و میتواند به رفع اختلالات و عارضههایی همچون استرس و اضطراب، افسردگی، اختلالات روانی و… کمک کند.
بسیاری از افراد در جوامع مختلف، روان درمانی را مشاوره یکسان میدانند اما در این قسمت از مقاله لازم است ذکر کنیم که فرایند کاری مشاور و روان درمانی با یکدیگر دارای تفاوتهای مختلفی میباشد. در فرایند روان درمانی، روان درمانان میتوانند از روشهای مختلف تراپی نیز استفاده کنند که در ادامه این مقاله به معرفی این روشها خواهیم پرداخت.
تاریخچه روان درمانی
به طور کلی، تاریخچه و قدمت روان درمانی به سالها قبل از میلاد مسیح باز میگردد. قطعاً از ابتدا شکلگیری جوامع، افرادی در اجتماع زندگی میکردند که قصد داشتند با استفاده از گفتگو مشکلات روانی افراد را رفع نمایند. اما تاریخچه علم روان درمانی به صورت امروزی به قرن ۲۰ میلادی باز میگردد.
در قرن ۱۹ میلادی ابتدا، تنوریهای روانشناختی مختلف توسط برخی از روانشناسان در آن دوران توسعه داده شدند و همین تئوریها که عموماً توسط فروید و یونگ، گسترش پیدا میکردند، به عنوان اصول اولیه تحلیل فکر و روان مورد استفاده قرار میگرفتند. در قرن ۲۰ میلادی، در روان درمانی، رویکردهای جدیدی شکل گرفت که امروزه روان درمانی شکل و توسعه یافت.
از همان ابتدا تا به الان روش درمانی روان درمانی مورد توسعه و گسترش بوده است و نظریههای مختلف از روانشناسان و دیگر پژوهشگران باعث رشد بیشتر این رشته درمانی شده است. در حال حاضر روان درمانان برای درمان بیماریها و عارضههای روانی بیماران خود از روشهای این رشته حداکثر بهره را میبرند و بسیاری از روشهای آن مورد تأیید انجمنهای علمی قرار گرفته است.
روشهای درمان روان درمانی
قطعاً روان درمانی به عنوان یکی از رویکردهای مشاوره و روانشناسی، دارای روشهای مختلفی میباشد. البته تمامی رویکردهای مختلف روانشناسی مانند روانشناسی زرد و همچنین روانشناسی بالینی دارای روشهای مختلفی میباشند و این مورد تنها مختص به روان درمانان نمیباشد. در ادامه این بخش از مقاله به معرفی مهمترین روشهای روشها و رویکردهای روان درمانی خواهیم پرداخت.
روان درمانی شناختی – رفتاری
مهمترین و اصلیترین روش روان درمانی، روش درمانی شناختی – رفتاری است که در سرتاسر دنیا به کار گرفته میشود و نتایج بسیار قابل قبولی نیز داشته است. در این راهکار، روانشناس سعی میکند با شناخت افکار انسانها از تمامی احساسات، افکار و رفتارهای وب آشنا شود.
پس از شناخت مشخصههای مختلف روانی و ذهنی افراد توسط روان درمانگر، روان درمانگر سعی میکند مهمترین افکار و احساسات مشکل ساز افراد را پیدا کرده و برای رفع و جایگزینی آنان با افکار مناسب، تلاش کند.
درمان بین فردی
یکی از مهمترین روشهای روان درمانی، روش درمان بین فردی میباشد که در این روش روان درمانگر تمرکز خود را بر ارتباط بیمار و مراجعهکننده با دیگران میگذارد و سعی میکنند به مشخصههای مختلف اختلال ارتباطی افراد توجه کند.
روان درمانگر در این روش سعی میکند رفتارها و حرکات نامناسب مراجعهکنندگان و بیماران را شناخته و آنان را با رفتارهای خوب در رابطه با دیگران جایگزین کند و همچنین به افراد در ساخت ارتباطات قوی کمک میکنند.
رفتار درمانی
رفتار درمانی یکی دیگر از روشهای روان درمانی به حساب میآید و البته در برخی از شرایط توسط مشاوران و روان درمانگران مورد استفاده قرار میگیرد. هدف درمانگرد و توانبخش در این روش، بهبود کیفیت زندگی بیماران است و سعی میکنند با استفاده از راهکارهای موجود، رفتارهای نامناسب بیماران را تغییر و با شرایط مختلف تطبیق دهند.
راهکارهای غرقهسازی، مواجهسازی و… از مهمترین راهکارهایی است که در روش رفتار درمانی مورد استفاده قرار میگیرد.
درمان حمایتی
یکی دیگر از اصلیترین روشهای روان درمانی، درمان حمایتی است که همانطور از نام این روش پیداست، برای رفع موقت شرایط بسیار بد بیماران به کار میرود. این روش مخصوص افرادی که دارای اختلالاتی همچون اختلال افسردگی یا استرس مزمن دارند، مناسب نمیباشد بلکه بیشتر برای افرادی است که دارای اختلالات هیجانی میباشند.
افراد به سوگ نشسته یا مبتلا به بیماریهای سخت مانند سرطان، از مهمترین مثالها برای درمان حمایتی است. روان درمانگر در استفاده از این روش سعی میکند به مراجعه خود به دلیل وجود اتفاقات سخت و ناگوارد دلداری داده و از او در موقعیتهای مختلف حمایت کند. مهمترین هدف درمان حمایتی، بهبود شرایط زندگی و بازگرداندن بیماران و مراجعین به سطح معتدل روحی و روانی است.
درمان روان پویشی
از دیگر راهکارهای روان درمانی، میتوان به درمان روان پویشی اشاره کرد. در این روش افراد میتوانند با مشاور و درمانگرد خود آزاده صبحت کنند و تجربیات مختلف زندگی خود را تعریف کنند. در این راهکار درمانگر میتواند دلیل بسیاری از مشکلات افراد را پیدا کرده و به عمق افکار افراد، دست پیدا کنند. با استفاده از این تکنیک، روان درمانگرد میتواند به مراجعه خود آموزش و راهکار دهد که چگونه افکار و احساسات خود را تحت کنترل داشته باشد.
گروه درمانی
علاوه بر روان درمانی، گروه درمانی یکی از راهکارهای مشاوره نیز محسوب میشود که میتواند به دلیل ایجاد حس بهتر همدلی و درک کردن، راهکار درمانی بسیار خوبی برای افرادی به حساب آید که دارای عارضههای مشترک هستند.
در این روش، درمانگر میان افرادی است که دارای عارضهها و مشکلات یکسانی هستند و سعی میکند با ارائه اطلاعات و دانش مناسب و همچنین انتقال احساسات، به افراد کمک کند. روان درمانی افسردگی که یکی از مهمترین راهکارها برای درمان افسردگی به حساب میآید، عموماً با راهکار گروه درمانی اجرا میشود.
جمعبندی
در این مقاله از سایت فرینش، تلاش کردیم تا به معرفی کامل و جامع روان درمانی و همچنین مهمترین روشهای درمانی این رویکرد بپردازیم. همانطور که اشاره کردیم، به دلیل عملکرد بسیار خوب روان درمانی در رفع اختلالات و مشکلات روانی افراد، امروزه استفاده از این روش در بسیاری از کشورهای دنیا، در حال اجرا شدن است.
امیدواریم که از خواندن این مقاله نهایت لذت را برده باشید.